Mange mænd. Og kvinder, som jeg møder i min praksis beskriver at leve i parforhold og kærlighedsrelationer som ikke altid er lige gode for dem.
Parforhold hvor de er begyndt enten at trække sig fra, eller at blive irriteret på deres partner. Parforhold hvor man nøjes med, ikke trives fuldt ud, mister gnisten og lysten til den anden.

Det er på en måde rigtigt trist. For god kontakt mellem to mennesker er og bliver noget helt unikt. Og det er faktisk i vore parforhold, at muligheden for at vokse som mennesker er størst – både i forhold til, at gøre indsigter om sig selv, men også i forhold til at opnå indsigter om sin partner.
Fra min stol er det ikke for meget at kæmpe lidt mere for kontaktfuldt liv, nærvær og kærlighed i sit parforhold, men det kræver en bevidst indsats for begge parter. Der skal to til tango…

Der er milevidt fra den hormonelle forelskelse, som vi oftest gennemlever når vi møder en ny partner, og hvor alt føles let, legende og fantastisk rart og godt. Og til at bevæge sig ind i en mere forankret, bæredygtig kærlighedsrelation med åbenhed og mod en tillidsfuld tilknytning til den anden.
Kærlighed er en vej for begge til at lære sig selv bedre at kende. Sammen med en anden.
Kærlighed er at begynde, at kunne se, lytte til og møde sin partner med respekt, anerkendelse og accept. Uden at komme med egne vurderinger eller definitioner ud fra det som den anden viser.

Kærlighed er en opmærksomhed på, at begge partnere rummer forskellige behov, forventninger og ønsker. Og at kun nogle af disse behov kan indfris i parforholdet, og at vide at andre behov slet ikke hører parforholdet til. Men handler om ens egne individuelle behov.
Kærlighed er at kunne søge fælles løsninger og kompromisser der er til gavn for relationen og hinandens bedste, uden at det går ud over den enkeltes trivsel eller grænser.
Kærlighed er at være åben om hvordan man har det, og at turde vise sin sårbarhed og sine følelser overfor den anden. Og kærlighed er at sikre, at der kan skabes trygt rum mellem jer hvor dette kan ske.

Kærlighed er at kunne sige undskyld når man ved, at man er kommet til at såre den anden. For det kommer vi til. Livet igennem.
Måske er du undervejs i mit skriv begyndt at reflektere over dit eget parforhold. Og måske kan følgende spørgsmål så være en videre inspiration til dig. Og til jer.

  • Hvordan bevarer I kærligheden mellem jer?
  • Hvordan forebygger I og undgår konflikter?
  • Hvordan bliver I ved med at udvikle evnen til at sætte ord på jeres følelser og behov?
  • Hvordan bevarer I den gensidige intimitet/seksualitet?
  • Hvordan er I opmærksomme på at respektere og acceptere hinandens forskelligheder?
  • Hvordan udvikler I jeres evne til at være jer selv – sammen?
  • Hvordan undgår I at tale om brud eller skilsmisse?
  • Hvordan kommer I godt gennem brud og skilsmisse – hvis det er der det ender?

Uanset årsag er du, både alene og sammen med din partner, hjertelig velkommen hos mig hvis der er udfordringer i jeres relation du eller I gerne vil blive klogere på.
Og én ting er helt sikkert. Det er aldrig for sent at blive klogere både på sig selv, på sin partner og på jeres relation.
Kærlighed er ikke for meget at forlange.