Mænd har en gennemgående livsudfordring i forhold til evnen til, at kunne sætte ord på sine følelser og, til at kunne beskrive hvordan vi egentlig går og har det.

Lige netop denne evne er god at kigge nærmere på som fænomen, da denne evne er et vigtigt parameter der hjælper os med, at regulere vores psykiske og almene velbefindende som menneske.

Fænomenet beskrives fint af ordet aleksitymi.

Aleksitymi beskriver en nedsat eller manglende evne til, at kunne mærke sig selv, kende eller genkende følelser og indre tilstande i os, og til at kunne omsætte dette til ord der er forståelige for os selv og for vores omverden.

Mange mænd jeg møder i min praksis slår nærmest sig selv i hovedet, eller bliver frustreret på sig selv over at være udfordret netop med, at kunne sætte ord på hvordan de egentlig har det.

Det gør desværre ikke udfordringen mindre for os mænd da det jo i virkeligheden ikke er særlig omsorgsfuldt at være efter sig selv med noget man er udfordret på.

Tænk blot på den 3 årige knægt der er afmægtig, vred og løber væk fra sin mor der vil hjem fordi hun fryser og i øvrigt er irriteret over at knægten løber bort. Knægten har jo endnu ikke ordene til at sige ”Det er sjovt lige nu, jeg vil lege videre, jeg kommer om lidt gå du bare i forvejen” – og bliver i stedet mødt med moderens irritation.

Vejen til at begynde, at mærke hvordan vi har det som mænd og til at begynde at sætte ord på vores følelser og indre tilstande, og til at kommunikere den ud til vores omgivelser, er vejen til både en bedre forståelse af os selv og til at have det bedre med os selv som mænd.
Men da mange af os jo ikke har lært det kræver det at det foregår i vores eget tempo, i ro og mag, med omsorgsfuldhed for os selv, og i et rum hvor det er muligt at blive mødt neutralt.

Vil du i gang med, at lære dig selv vejen til at sætte ord på hvordan du egentlig har det, er et psykoterapeutisk forløb tilrettet dig som mand med fokus på hvad kroppen egentlig fortæller måske noget for dig.